Το σχολείο στην Αγία Σωτήρα Βοΐου

Το σχολείο του χωριού

Στην εκκλησία του χωριού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα λειτουργούσε “κρυφό σχολειό”. Όπως αναφέρει ο Αδαμίδης,1984 στα “κρυφά σχολειά” η ψυχή της ηρωικής και μαρτυρικής μας φυλής σαν την αράχνη ύφαινε μυστικά και υπομονετικά το νυφικό φόρεμα της Ανάστασης του Γένους.

Αθόρυβα και υπομονετικά τα μαθητόπουλα μάθαιναν γράμματα περιμένοντας την Ανάσταση και την Απελευθέρωση του Ελληνικού Γένους. Στο σχολείο και στην εκκλησία που λειτουργούσαν σαν χωνευτήρια χαλκεύονταν κρυφά η ψυχή του έθνους μας και κρατιόταν άσβηστη η σπίθα για την απόχτηση της χιλιάκριβης ελευθερίας.

Ο παπάς είχε και τον ρόλο του δασκάλου. Τα παιδιά εκτός από τα εκκλησιαστικά κείμενα διδάσκονταν και Ιλιάδα και Οδύσσεια του Ομήρου. Μετά από χρόνια σαν διδακτήριο χρησιμοποιήθηκε το σπίτι του Ευθυμίου Τσακμάκα και το 1867 οι Σβολιανίτες έκτισαν διδακτήριο σε οικόπεδο. Το 1912 οι Σβολιανίτες από την Αμερική έχτισαν ένα σύγχρονο διδακτήριο, το οποίο αποτελεί έργο απίστευτης αρχιτεκτονικής. Μπροστά στο κτήριο υπάρχει μια ανάγλυφη επιγραφή που μας ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε στις “5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1912”. Το 1974 το σχολείο σταμάτησε να λειτουργεί για πάντα.

Exit mobile version