Αρχιτεκτονική

Τα Πέτρινα και τα Τσιμεντένια Παντοπωλεία

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ

Ένας ξένος φιλόσοφος, τεχνίτης ξένος αν αφήσει την πατρίδα του και έλθει να κατοικήσει στην Ελλάδα και σκοπόν έχει να μεταδώσει την σοφίαν ή την τέχνην του, θεωρείται Έλλην.

Ρήγας Φεραίος

Πέτρινα Παντοπωλεία

Το υλικό κατασκευής των παντοπωλείων αυτών ήταν από πέτρα. Έπειτα τα έβαφαν με ασβέστη και οι πέτρες κολλούσαν με λάσπη. Στη σκεπή είχαν πέτρινες πλάκες και κεραμίδια. Η στέγη είχε και πέτρινη πλάκα. Το στέγαστρο φτιαχνόταν από ξύλο και λαμαρίνα. Κυριαρχούσε παντού το ξύλο, δηλαδή ξύλινο πάτωμα, ξύλινη σκεπή. Οι τοίχοι δεν ήταν κατασκευασμένοι από ξύλο, αλλά από πέτρα. Τα κτήρια δεν είχαν κάποια συγκεκριμένη διαρρύθμιση , ήταν υπόγεια για να διατηρούνται τα είδη δροσερά. Κάποια παντοπωλεία μπορεί να διέθεταν και σοφίτα. Σε κάποιες περιπτώσεις η οικογένεια έμενε πάνω από το παντοπωλείο για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να εξυπηρετήσουν οποιονδήποτε πελάτη.

Τα περβάζια ήταν από πέτρα και τα κουφώματα από ξύλο. Παντζούρια δεν είχαν και στη θέση τους είχαν μεταλλικά κάγκελα που τα τοποθετούσαν έξω από τα παράθυρα για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Τσιμεντένια Παντοπωλεία

Για τα παντοπωλεία αυτά χρησιμοποιούσαν μπετόν και σκυρόδερμα. Επίσης και το σκελετό του κτηρίου τον είχαν ενισχυμένο με σκυρόδερμα και τους τοίχους με θερμομόνωση. Η στέγη ήταν ξύλινη με κεραμίδια. Τα πατώματα εκτός από ξύλο υπήρχε και πιθανότητα να είναι φτιαγμένα από μάρμαρα, κεραμικά πλακίδια , ξύλο ή και μωσαϊκό. Τα μαγαζιά που προτιμούσαν να νοικιάσουν οι μπακάληδες ήταν συνήθως κάτω από σχολεία και κυρίως στο κέντρο. Αυτοί που διέθεταν δικά τους μπακάλικα βρισκόταν κυρίως λίγο πιο απόμερα.

Πινακίδες

Οι πινακίδες των παντοπωλείων ήταν τενεκεδένιες. Οι ζωγράφοι του κάθε τόπου πρόσθεταν και τη δική τους πινελιά σε κάθε πινακίδα. Οι Ηπειρώτες ήταν οι πιο φημισμένοι για αυτή την τέχνη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Παπαδοπούλου, Ε. Το Παντοπωλείο, ένα ταξίδι στο χρόνο. Παρέμβαση 2013.

Exit mobile version