Γλυκό του κουταλιού κυδώνι (κυδωνάτο)

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι (κυδωνάτο)

Επιμέλεια: Ευτυχία Πλαζουμίτη

Έναν καρπό της γης που βρίσκεις άφθονο στην περιοχή του Βοΐου είναι το κυδώνι. Ένα χειμωνιάτικο φρούτο που χρησιμοποιείται στο φαγητό, σε γλυκές δημιουργίες και με το οποίο μπορεί να γίνει ένα γευστικό ποτό. Τίποτα δεν πάει χαμένο από τον υπέροχο αυτό κίτρινο καρπό.


Η Λουκία Σταυροπούλου Τζημοπούλου, από τη Λευκοθέα Βοΐου, θυμάται ότι από μικρή μάθαινε τις παραδόσεις του νοικοκυριού από τη μητέρα της και τη γιαγιά της και εξακολουθεί να μεταδίδει την παράδοση αυτή στις νύφες της και τις εγγονές της, αλλά και σε όποιον ζητήσει την εμπειρία της πάνω στη μαγειρική τέχνη.
Έτσι, μας άνοιξε το σπίτι της, ένα όμορφο παραδοσιακό σπίτι με ξύλο και τζάκι, και πάνω στην τραπεζαρία με το κόκκινο τραπεζομάντηλο, υπήρχε ο δίσκος με το γλυκό του κουταλιού κυδώνι, τοποθετημένο μέσα στο παραδοσιακό ασημένιο πιατάκι, το λικέρ από κυδώνι και το κρυστάλλινο ποτήρι με νερό.

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά τριμμένο κυδώνι
2 κιλά ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
Λίγο ξινό και αρμπαρόριζα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού μαζέψουμε τα κυδώνια, τα πλένουμε και τα καθαρίζουμε από το χνούδι και τη φλούδα τους.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και μόλις ξεκινήσει να βράζει, τρίβουμε με τον ειδικό τρίφτη τα κυδώνια απευθείας μέσα στην κατσαρόλα.
Μ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε το γλυκό μας να αποκτήσει το ωραίο ξανθό του χρώμα.
Ρίχνουμε μέσα και την αρμπαρόριζα. Δεν ξεχνούμε το ξάφρισμα.
Όταν το γλυκό αρχίζει να βγάζει μεγάλες φουσκάλες, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο ξινό. Αφού κρυώσει, το τοποθετούμε στα βάζα.
Τι φλούδες δεν τις πετάμε, γιατί μ’ αυτές μπορούμε να κάνουμε ένα ωραίο λικέρ από κυδώνι.

Exit mobile version