Εράτυρα: Φυσιολατρικές διαδρομές στο Σινιάτσικο

Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής του Ασκίου προσδιορίζεται από το ομώνυμο ορεινό συγκρότημα, το Άσκιο. Στις πλαγιές του Σινιάτσικου, της υψηλότερης κορυφής του, που έχει υψόμετρο 2.111 μέτρα, βρίσκονται οι πανέμορφοι οικισμοί της Εράτυρας, της Γαλατινής, του Καλονερίου, των Ναμάτων, του Πελεκάνου και του Σισανίου. Από τις βόρειες πλαγιές της κορυφής αυτής πηγάζει ο Μύριχος, ο χειμαροπόταμος που διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Βοΐου και καταλήγει στον ποταμό Αλιάκμονα.

Γράφει η Τάνια Ώττα

 

Με αφετηρία την πανέμορφη Εράτυρα, κωμόπολη με πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά, που βρίσκεται στους πρόποδες του Σινιάτσικου, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει διαδρομές στη φύση και να θαυμάσει την άγρια ομορφιά του βουνού, κατάλληλο για ποδηλασία και αναρρίχηση αλλά και να επισκεφθεί το Σπήλαιο με τους σταλακτίτες. Οι λάτρεις της ορειβασίας μπορούν να ακολουθήσουν την ορειβατική διαδρομή προς τα Κτίσματα, με τριπλό τείχος προϊστορικής εποχής και μοναδική θέα.

Η Εράτυρα, γνωστή ως Σέλιτσα από το 1927, βρίσκεται στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, κοντά στην έξοδο από την Εγνατία Οδό και σε μικρή απόσταση από την Κοζάνη, την Καστοριά, τα Γρεβενά κι είναι εύκολα προσβάσιμη στους επισκέπτες. Η κοινωνική συνοχή, η αρχοντιά, οι περιποιημένες αυλές, η φιλοξενία, το χαμόγελο των κατοίκων της είναι οι πρώτες εικόνες που θα νοιώσει ο επισκέπτης στην Εράτυρα.

Μία περιοχή με ιστορία πολλών χρόνων και με μεγάλη προσφορά στον αγώνα απελευθέρωσης του Έθνους το 1821, που γνώρισε μεγάλη ακμή στα Γράμματα, τις Τέχνες και το Εμπόριο. Έμποροι, κυρατζήδες στην Κεντρική Ευρώπη και τις παραδουνάβιες χώρες μετέφεραν εμπορεύματα και πολιτισμό στις αρχές του 19ου αιώνα.

Στην Εράτυρα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα αρχοντικά από τους πλούσιους εμπόρους, προσφορά στην πατρίδα τους και τα σχολεία που χρονολογούνται από το 1699. Εξέχουσα θέση στην ιστορία της Σέλιτσας έχουν οι ξακουστοί Αγιογράφοι – Ζωγράφοι. Η τεχνοτροπία τους ξεχωρίζει και κοσμεί εκκλησίες και αρχοντικά της Εράτυρας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και αγιογραφίες στο Άγιο Όρος, σε μοναστήρια, ναούς άλλων περιοχών.

Η εκκλησία του Άη Γιώργη στην πλατεία του χωριού είναι το στολίδι της περιοχής. Το υπέροχο ξυλόγλυπτο θολωτό τέμπλο, οι εικόνες και οι αγιογραφίες μέσα ναό και στις κολώνες, δημιουργούν θρησκευτική κατάνυξη, σε ένα επιβλητικό μνημείο της Ορθοδοξίας του 19ου αιώνα στην Ελλάδα.

Η ιστορία της Εράτυρας των προηγουμένων αιώνων ξετυλίγεται στο λαογραφικό μουσείο. Το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στα ριζά του Σινιάτσικου, με λαμπρή ιστορία, είναι γνωστό και δέχεται καθημερινά επισκέπτες από όλη την Δυτική Μακεδονία. Στο δρόμο προς τον Άγιο Αθανάσιο, βρίσκονται τα εξωκλήσια της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου, με μοναδικές τοιχογραφίες του 19ου αι.

Στην πανέμορφη πλατεία της Εράτυρας ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ του, μεζέδες κι ότι άλλο επιθυμεί και να γευτεί την τοπική γαστρονομία με ντόπια κρέατα και εκλεκτά τοπικά κρασιά. Η Εράτυρα φημίζεται για τα γλυκά του κουταλιού, το παγωτό από γνήσια και αγνά προϊόντα τοπικών παραγωγών, το μέλι, τις χυλοπίτες, τα ντόπια κρέατα, τα κομψά γυναικεία γούνινα αξεσουάρ, που μπορεί να βρει ο επισκέπτης σε καταστήματα του οικισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για τον επισκέπτη στην ιστοσελίδα www.eratyra.gr

Ευχαριστούμε για την συνεργασία τον κ. Γιώργο Βάρκα.

Πηγή: myvoio.com

Exit mobile version