Η Τεχνητή Λίμνη Βυθού – Ένας Νέος Υδροβιότοπος

Τη ροή του ποταμού Πραμόριτσα έχει σταματήσει το ομώνυμο φράγμα, σχηματίζοντας το έτος 2008 την τεχνητή λίμνη του Βυθού, η οποία έχει αρχίσει να γίνεται ένας πλούσιος βιότοπος ψαριών και πουλιών, προσφέροντας στην περιοχή ένα νέο εκπληκτικό τοπίο. Ολόγυρα περιβάλλεται από βουνά και το υψόμετρο της επιφάνειάς της είναι 870 μέτρα. Το μέγιστο βάθος της εκτιμάται ότι φθάνει τα 50 μέτρα, η έκτασή της τα 307 στρέμματα και η περίμετρός της τα 5 χιλιόμετρα. Όταν η στάθμη πέφτει, στη βορειοδυτική πλευρά ξεπροβάλλουν δύο νησάκια. Επίσης, από την Ανατολική πλευρά της ξεκινάει οριοθετημένο το Καταφύγιο Άγριας Ζωής, που εκτείνεται μέχρι τα όρια των πρώην Κοινοτήτων Αυγερινού και Αγ. Σωτήρας.

Πανέμορφος όμως ήταν και ο τόπος που τώρα καλύπτουν τα νερά της. Εκεί είχαν τα χωράφια και τους κήπους τους οι κάτοικοι του Βυθού, τα οποία απλόχερα χάρισαν για το κοινό καλό. Σήμερα τα νερά της λίμνης υδροδοτούν όλους σχεδόν τους οικισμούς του Δήμου Βοΐου. Εδώ, όπου το ποτάμι κινούνταν απότομα ανάμεσα σε απόκρημνους βράχους, βρίσκεται το πνιγμένο πέτρινο γεφυράκι του Βυθού, το Ζντρουγκογέφυρο, επάνω στο μονοπάτι που ένωνε το χωριό με την Αγ. Σωτήρα και τον Αυγερινό.

Σήμερα η λίμνη έχει γίνει σήμα κατατεθέν του τόπου. Προσελκύει πολλούς εκδρομείς, καθώς και ψαράδες, μιας και έχει εμπλουτιστεί με διάφορα είδη ψαριών, συμπεριλαμβανομένης και της σολωμοπέστροφας. Είναι επισκέψιμη από την πλευρά του φράγματος με αυτοκίνητο και από την πλευρά του Βυθού μέχρι ένα σημείο με αυτοκίνητο και έπειτα με σύντομο μονοπάτι, το οποίο αποτελεί τμήμα του μεγάλου μονοπατιού Το Ταξίδι του Ποταμού Πραμόριτσα και διέρχεται για 250 μέτρα ακριβώς δίπλα από τη λίμνη. Έτσι δίνεται η ευκαιρία για περίπατο πλάι στα κρυστάλλινα νερά, στο μισοβυθισμένο μύλο του Καραγιάννη και στον καταρράκτη του Αγ. Πολύκαρπου, σε μια τοποθεσία από τις ωραιότερες του Βοΐου. Από ψηλά μπορεί κανείς να θαυμάσει το εντυπωσιακό τοπίο μέσω της επαρχιακής οδού που οδηγεί από το Βυθό στο Μοναστήρι της Αγ. Τριάδας και του μονοπατιού που συνδέει το Βυθό με τον Αυγερινό. Το βορειοδυτικό τμήμα της εισχωρεί βαθιά ανάμεσα σε απότομες πλαγιές με αποτέλεσμα να μοιάζει με φιόρδ.

 

Πηγή: monopatia-pindos.uowm.gr

Exit mobile version