Ο Αγιασμός των Υδάτων στο πέτρινο γεφύρι του Ανθοχωρίου

Ο Αγιασμός των Υδάτων στο πέτρινο γεφύρι του Ανθοχωρίου

 

Κείμενο: Τάνια Ώττα

Φωτογραφία: www.tovoion.com

 

Το επιβλητικό  πέτρινο γεφύρι του Ανθοχωρίου, σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από τον ομώνυμο οικισμό, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος πέτρινα γεφύρια της Μακεδονίας, που φθάνει τα 49 μέτρα.

Εκεί  γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου, με κάθε επισημότητα και θρησκευτική ευλάβεια, τα Θεοφάνεια, όπου  γίνεται ο Αγιασμός των Υδάτων από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης.

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες εκείνων των ημερών, το γεφύρι γεμίζει κόσμο από τη γύρω περιοχή, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αψηφούν το τσουχτερό κρύο και πέφτουν στο νερό για να πιάσουν τον Σταυρό.

Η τελετή ξεκίνησε να γίνεται στο συγκεκριμένο γεφύρι λίγα χρόνια πριν, με πρωτοβουλία του Μακαριστού Μητροπολίτη Παύλου, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην περιοχή εντυπωσιάστηκε από το επιβλητικό πέτρινο γεφύρι, το οποίο, όμως, είχε έντονα σημάδια εγκατάλειψης.

Η καθιέρωση του εορτασμού των Θεοφανείων στο γεφύρι του Ανθοχώριου έδωσε το κίνητρο να γίνει η αναστήλωσή του από την Πολιτεία κι έτσι να διατηρηθεί αυτό το κομμάτι της τοπικής ιστορίας.

Τα πέτρινα γεφύρια αποτελούν, σήμερα, σπουδαίο κεφάλαιο στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Στέκουν περήφανα, αγέρωχα και μας θυμίζουν το παρελθόν, την τέχνη και τη μαστοριά των λαϊκών γεφυροποιών των περασμένων εποχών. Αποτελούν ιστορικά μνημεία. Χρειάζονται προστασία, να στέκουν όρθια, για να μας θυμίζουν μια αισθητική κι ένα ήθος, που μας οδηγούν στην ταυτότητα του δημιουργικού λαού μας.

 

 

Πηγή  : ΤΟ ΑΝΘΟΧΩΡΙ ΒΟΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ, Αλέξανδρου Αδαμίδη, Θεσσαλονίκη 1994, έκδοση του εκπολιτιστικού συλλόγου νέων Ανθοχωρίου.

Exit mobile version