Ο χορός της Ρόκας στη Γαλατινή

Ο χορός της Ρόκας στη Γαλατινή

Κείμενο: Τάνια Ώττα

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαβλιάρας

 

Ήθη και έθιμα που αναβιώνουν με σεβασμό και μεράκι, ένας συνδυασμός του χθες με το σήμερα που κρατά ζωντανή την λαϊκή παράδοση, με μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν ενεργά και να διατηρούν το άρωμα του Πολιτισμού σε κάθε οικισμό του Βοΐου. Έθιμα συνδυασμένα με την καθημερινότητα και με γιορτές της Χριστιανοσύνης, όπως ο γνωστός “Χορός της Ρόκας” σε έναν από τους όμορφους οικισμούς του Βοΐου, την Γαλατινή.

«Ο Χορός της Ρόκας», ο λεγόμενος χορός του Πάσχα, ένα από τα πιο παλιά έθιμα αναβιώνει κάθε Τρίτη μέρα του Πάσχα στην Τοπική Κοινότητα Γαλατινής του Δήμου Βοΐου.  Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αποδεικνύει την αγάπη για την παράδοση και τον σεβασμό σε ήθη και έθιμα που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά.

Το έθιμο αυτό κρατά τις ρίζες του στην αρχαιότητα, σηματοδοτώντας την μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη όταν η φύση και η γη αναγεννάται. Αποτελούσε την διέξοδο για την εξωτερίκευση όλων των βιωμάτων και συναισθημάτων των γυναικών, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτούσε και το τελείωμα μιας εποχής και την αρχή μιας καινούργιας. Ήταν μια γιορτή χαράς και αποχαιρετισμού συνάμα, με τα συναισθήματα ευφορίας και λύπης να εναλλάσσονται. Περιλαμβάνει ανοιξιάτικα τραγούδια, τα οποία τραγουδούσαν οι γυναίκες αφού είχαν ολοκληρώσει τις χειμερινές εργασίες τους και παράλληλα ήταν και ο τρόπος αποχαιρετισμού των ανδρών που έφευγαν για να δουλέψουν ως χτίστες σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Οι πασχαλινές εκδηλώσεις ξεκινούν με αθλητικούς αγώνες και συνεχίζονται με το λαογραφικό κομμάτι, με χορούς και τραγούδια της Ρόκας και του Βοΐου από τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατινής και την αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου «Ο Χορός της Ρόκας».

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατινής ιδρύθηκε το 1979, αριθμεί περίπου 100  ενεργά μέλη κι έχει τρία τμήματα  παραδοσιακού χορού, ένα τμήμα μοντέρνου χορού και ένα τμήμα θεατρικών παραστάσεων.

Ένας σύλλογος που κρατά ζωντανά και αναβιώνει κάθε χρόνο με σεβασμό και ευλάβεια τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου του, με πλήθος συμμετοχών σε μουσικοχορευτικά δρώμενα και παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από την ίδρυσή του, δια μέσω των τμημάτων του που λειτούργησαν κατά περιόδους, ο σύλλογος προσπάθησε να  διατηρήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά, να αναπτύξει τους κοινωνικούς δεσμούς και να εξυψώσει το πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας.

«Ο ρόλος του  Πολιτιστικού Συλλόγου είναι ουσιαστικός, ενωτικός και στηρίζεται στην εθελοντική προσπάθεια όλων των μελών του. Είναι ένα μονοπάτι επικοινωνίας των μελών με τις ρίζες τους, με τη γενέτειρά τους. Είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας των μελών με τον πολιτισμό, με τα τοπικά ήθη και έθιμα».

Βασιλική Γκριτζέλη, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου

Exit mobile version