ΠΙΤΟΥΡΟΠΙΤΑ, η πίτα της Πεντηκοστής

ΠΙΤΟΥΡΟΠΙΤΑ, η πίτα της Πεντηκοστής

Επιμέλεια: Ευτυχία Πλαζουμίτη

 

Η Πεντηκοστή έχει τη δική της πίτα. Συναντήσαμε την κα Πόπη από την Απιδέα Βοΐου (Λόπες) και φτιάξαμε μαζί την παραδοσιακή πιτουρόπιτα, την καθιερωμένη πίτα που έκαναν οι κάτοικοι του Βοΐου, την ημέρα που πήγαιναν στα νεκροταφεία για να κάνουν τρισάγιο για τους νεκρούς. Την ημέρα αυτή,  όλες οι νοικοκυρές έκαναν πίτες και γλυκά, πήγαιναν στην εκκλησία, στόλιζαν τα πανέρια με φύλλα καρυδιάς και όμορφα υφαντά, έβαζαν μέσα  τυλιγμένα σε χρυσόχαρτο την πίτα που την είχαν κομμένη σε κομματάκια, κι ότι γλυκό είχαν φτιάξει, τα ευλογούσε ο παπάς στη θεία λειτουργία και μετά πήγαιναν στα νεκροταφεία. Ο πάτερ πήγαινε σε κάθε τάφο, διάβαζε το τρισάγιο, και μετά όλοι αντάλλασσαν ότι είχαν στα πανέρια τους. Το έθιμο αυτό κρατάει χρόνια και είναι η προσφορά των ζωντανών για την ψυχή των αγαπημένων τους ανθρώπων.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε νερό, αλάτι, λάδι , ξίδι, τη μαγιά και ανακατεύουμε. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι.

Το ζυμώνουμε καλά και από το ζυμάρι αυτό βγάζουμε 8 μπαλάκια στο μέγεθος μανταρινιού.     Τα σκεπάζουμε με ένα πανί και τα αφήνουμε στην άκρη.

Το υπόλοιπο ζυμάρι το χωρίζουμε στη μέση. Παίρνουμε το πρώτο μισό, το πλάθουμε και ανοίγουμε φύλλο όσο  πιο μεγάλο μπορούμε.  Αφού το ανοίξουμε, το βουτυρώνουμε  και το απλώνουμε.  Μ’ ένα μαχαίρι κάνουμε έναν  κύκλο στη μέση και  το  υπόλοιπο το χωρίζουμε  σε ακτίνες. Μετά ξεκινάμε να βάζουμε την μία ακτίνα πάνω στον κύκλο.   Όταν τελειώσει και η τελευταία ακτίνα, το ξαναπλάθουμε ,  βουτυρώνουμε  το ταψί και το τοποθετούμε μέσα σ’ αυτό με τις άκρες να προεξέχουν  για να γίνει ο κόθορας.

Αφού γίνει το πρώτο, ξεκινάμε να πλάθουμε τα μικρά μπαλάκια σε μέγεθος φύλλου ίσια με το ταψί.

Μόλις το ανοίξουμε το πρώτο μπαλάκι, το βάζουμε σ’ ένα άλλο ταψί και  μπαίνει στο φούρνο να ψηθεί. Μόλις το φύλλο ξεκινήσει και σηκώνεται, το βάζουμε πάνω στο ταψί με το πρώτο φύλλο  (εννοείται πάντα πως μεταξύ των φύλλων υπάρχει πάντα  βούτυρο). Την ίδια διαδικασία κάνουμε  στα υπόλοιπα τρία μπαλάκια. Μεταξύ των φύλλων της πίτας, ρίχνουμε λίγο τυρί.

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα  τέσσερα με την ίδια ακριβώς διαδικασία.

Στο τέλος ρίχνουμε και  το τελευταίο φύλλο  με την ίδια διαδικασία όπως το πρώτο, (απλώνεις, κάνεις τον κύκλο με τις ακτίνες), ξαναζυμώνουμε  και το ανοίγουμε όσο  μπορούμε περισσότερο, για να κάνει σούρα η πίτα  από πάνω.  Αφού τελειώσει το άπλωμα και η γέμιση, μ’ ένα μαχαίρι την χαράζουμε ομοιόμορφα για να μπορέσει να ψηθεί και από μέσα.

Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για μία ώρα.

Η πιτουρόπιτα που γίνεται για το σπίτι μπορεί να έχει ότι γέμιση θέλει ο καθένας, αλλά για την εκκλησία μόνο τυρί προς σεβασμό για τους νεκρούς.

 

Exit mobile version