Το αρχοντικό του Νικ. Χατζημιχαήλ-Κανατσούλη στη Σιάτιστα

Το αρχοντικό του Νικ. Χατζημιχαήλ-Κανατσούλη στη Σιάτιστα

Το αρχοντικό βρίσκεται στη Χώρα απέναντι από το Μητροπολιτικό μέγαρο. Χτίστηκε το 1746-1757 κτήτορές του ήταν ο Δημήτριος, Νικόλαος και Φωτεινή Χατζημιχαήλ ήταν έμποροι με έδρα την Βιέννη. Το 1856 η Αγνή Χατζημιχαήλ, κόρη του Αθανασίου και κληρονόμος του αρχοντικού, παντρεύτηκε τον Αθανάσιο Κανατσούλη. Δεξιά της εισόδου υπάρχει η κτητορική επιγραφή, παράξενη για την σύνθεση της, όπου κάτω από το σταυρό έχει γραφεί η χρονολογία 1757 και μέσα σε ένα καρδιόσχημο μοτίβο είναι τα αρχικά του ιδιοκτήτη ή του μάστορα καθώς και η ημερομηνία «Απριλίου 21».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο δωμάτια στο μετζοπάτωμα, το «γυναικείο» και ο «χειμωνιάτικος οντάς» που τον ονομάζουν «Πάνθεον». Τις τοιχογραφίες του «Πάνθεου» ζωγράφισε ο καλλιτέχνης Ευθυμίου «Εκ Παλαιών Πατρών» στα «1811 Ιουνίου 12» και εικονίζονται «Η Γέννηση της Αθηνάς, ο Κρόνος, η Αφροδίτη, η Άρτεμις, ο Ήφαιστος, οι Γοργόνες, ο Κολοσσός της Ρόδου» και πολλά άλλα θέματα ενώ στους κιονίσκους ιστορούνται οι ιδιοκτήτες.

Στον μεσημβρινό όντα τον «γυναικείο» οι τοιχογραφίες της ζωφόρου τοξωτά γεφύρια, πόλεις, το ζωγραφιστό ταβάνι και το τζάκι είναι μια πενταετία παλαιότερες ζωγραφίστηκαν το «1806 Ιανουαρίου 22».

Κείμενο: Αργύρης Παφίλης

Exit mobile version