Το Βόιο «σφυρίζει» στον κόσμο

Κείμενο: Ανδρομάχη Βασιλειάδη

Ένας δικός μας άνθρωπος, ένα γνήσιο τέκνο του Βοΐου είναι ο Αντώνης Κουτσουμάρης, ο οποίος διακρίνεται ως διαιτητής αγώνων μπάσκετ κωφών. Γεννήθηκε το 1977 στον Μεσόλογγο, όπου ζούσαν οι γονείς του, τόπο καταγωγής της μητέρας του Αναστασίας Καρανάσιου.  Ο πατέρας του Σωκράτης Κουτσουμάρης καταγόταν από το Πολυκάστανο.

Αρχές της δεκαετίας του 1980 εγκαταστάθηκε στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, στο Οικοτροφείο Κωφών. Άριστος μαθητής, σημαιοφόρος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αρχικά υπήρξε παίκτης του μπάσκετ, στη συνέχεια όμως, μετά την απόκτηση Διπλώματος, έγινε διαιτητής αγώνων μπάσκετ. Η πρώτη του συμμετοχή ήταν το 2002 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωφών,  όπου και βραβεύθηκε.

Διαιτητής σε πέντε παγκόσμια παιχνίδια και σε πολλούς τελικούς. Έχει σφυρίξει σε δύο Ολυμπιάδες Κωφών, το 2013 στη Σόφια και το 2017 στη Σαμψούντα. Καλύτερη στιγμή η διαιτησία του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Πολωνία, στον τελικό Αμερικής –Λιθουανίας! Το 2019 διοργάνωσε μπασκετικό  Καμπ στη Χαλκιδική για κωφά παιδιά από Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία, Καναδά, σε συνεργασία με τον Χατζηβρέττα, τον Μπαλογιάνη   και τον Παναγιώτη Γιαννάκη.

Πρόσφατες συμμετοχές του το 2021 : Προκριματικός  στην Κένυα για την Κωφολυμπιάδα και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωφών στην Πεσκάρα της  Ιταλίας. Έχει σφυρίξει και σε αγώνες ακουόντων, (20 χρόνια συμπλήρωσε),  αλλά πλέον λόγω έλλειψης χρόνου -εργάζεται ως συμβασιούχος- σφυρίζει σε τοπικά παιχνίδια στη Θεσσαλονίκη.  Ό,τι κατάφερε, οφείλεται πρωτίστως στον ίδιο και στους αγώνες του.

Τιμά το Βόιο και την Κοζάνη, ως τόπο καταγωγής του, λαμπρύνει τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα ολόκληρη. Ο επόμενος του στόχος είναι η συμμετοχή του στην Κωφολυμπιάδα του 2022 στη Βραζιλία!

 

Exit mobile version