Το Καμπαναριό της Γεράνειας

Σιάτιστα Βοΐου

ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΑΝΕΙΑΣ

Κατά το έτος 1856 οι κάτοικοι της συνοικίας Χώρας στη Σιάτιστα είχαν ανεγείρει το επιβλητικό κωδωνοστάσιο του Αγίου Δημητρίου. Οι κάτοικοι της συνοικίας της Γεράνειας για να μην δείξουν ότι μειονεκτούν σε τέτοια έργα , προσπάθησαν να κάνουν και αυτοί το δικό τους καμπαναριό με κάθε δυνατό μέσο. Ήθελαν το καμπαναριό τους να είναι ψηλότερο από αυτό της Χώρας για να ‘’βουλώσουν τα στόματα’’ των Χωριωτών.

Ήταν Μάης του 1859 και οι Γερανειώτες μαζεύτηκαν στο παζάρι της Γεράνειας και αξίωσαν από τους επιτρόπους των ναών να διαθέσουν όλα τους τα χρήματα για την ανέγερση κωδωνοστασίου και σε περίπτωση που δεν τους έφταναν μπορούσαν να πάρουν και δανεικά από τους εύπορους Γερανειώτες. Τους έδωσαν φυσικά την υπόσχεση ότι όλοι οι Γερανειώτες θα βοηθούσαν με όλες τους τις δυνάμεις. Το όνειρο τους πραγματοποιήθηκε.

Σε λίγα χρόνια πάρθηκε η απόφαση για την ανέγερση του κωδωνοστασίου μπροστά στο ναό της Αγίας Παρασκευής και το έτος 1862 το έργο ανατέθηκε σε μαστόρους Ζουπανιώτες, οι οποίοι είχαν τη φήμη των εξαίρετων τεχνιτών. Επιστάτης του έργου αρχικά είχε οριστεί ο Νεράντζης Ιωάννης Δάνας και αργότερα ο Ναούμ Κ. Λαζάρου.

Στον Αη-Λιά βρισκόταν το λατομείο και από εκεί οι Γερανειώτες κουβαλούσαν με τα μουλάρια όλες τις πέτρες που χρειαζόταν. Κάποιοι Γερανειώτες γνώριζαν και την τέχνη του λαξέματος και την προσέφεραν δωρεάν.

Το έργο συνεχιζόταν τον Μάϊο του 1862, όπως φαίνεται από τη μαρμάρινη πλάκα που είναι εντοιχισμένη στο κωδωνοστάσιο προς την πλευρά του δημοσίου δρόμου σε μια άλλη είχε χαραχθεί:

‘’Ανηγέρθη κοινή εισφορά της ενταύθα συνοικίας , δαπανώντος ολοκλήρου του Ταμείου Γεράνειας , της Σχολής η Εφορεία , επιστάτησε εις τα άλλα ο Νεράντζης εξαίρετως ο του Ιωάννου Δάνα . Υπό μαστόρων Ζουπανιωτών.

Σ’ ένα παλιό εκκλησιαστικό κώδικα υπάρχει ένα πρακτικό στο οποίο γίνεται η απόδοση του λογαριασμού για την ανέγερση του καμπαναριού. Συγκεκριμένα γράφει τα εξής:

Κατά την γενομένην απ’ εκκλησίας πρόσκλησιν συνελθόντων των κατοίκων της Γεράνειας εν τη Ιερά Μητρόπολει εθεωρήθη ο λογαριασμός της γενομένης δαπάνης επί της οικοδομής του κωδωνοστασίου της Αγίας Παρασκευής, υποβληθείς υπό του διορισθέντος κατά το έτος 1862 επιστάτου επί της οικοδομής, τη εγκρίσει της Κοινότητας Γεράνειας, κυρίου Ναούμ Κ. Λαζάρου, ος λογαριασμός και παρατίθεται εις ένδειξιν.



Το καμπαναριό σήμερα

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Σιατιστέων Μνήμη. ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΗΝΤΑΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1972.


	
Exit mobile version