Αθανάσιος Φωλίνας, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Γρεβενών: Απαραίτητη η εξωστρέφεια και οι κοινοί στόχοι για να αναδείξουμε την αξία του τόπου μας

Αθανάσιος Φωλίνας, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Γρεβενών: Απαραίτητη η εξωστρέφεια και οι κοινοί στόχοι για να αναδείξουμε την αξία του τόπου μας

 Γρεβενά: ένας μοναδικός συνδυασμός εμπειριών και αλληλεπιδράσεων με τη φύση, μία μοναδική ποικιλία μανιταριών για συλλέκτες και γευσιγνώστες,

ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Συνέντευξη: Τάνια Ώττα

 

Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Οι ομορφιές της περιοχής, το φυσικό περιβάλλον, οι απεριόριστες δυνατότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού  και η ιστορία αυτού του τόπου, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις επιλογής της Δυτικής Μακεδονίας ως τουριστικού προορισμού.

Συζητήσαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ. Αθανάσιο Φωλίνα, Γεωπόνο, για την δυναμική των Γρεβενών και τον σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής ως έναν από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς. Ο κ. Φωλίνας τόνισε την ανάγκη εξωστρέφειας και την κοινή προσπάθεια ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην περιοχή των Γρεβενών και της Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα.

 

 

Σε ποιους άξονες βασίζεται η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας;

 

Η Περιφερειακή Αρχή επιδιώκει να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής ξεχωριστά, να δημιουργήσει τις υποδομές επισκεψιμότητας κάθε περιοχής, να αναδείξει και να συντηρήσει με τον καλύτερο τρόπο τα τοπικά ιστορικά μνημεία, να αναδείξει και να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα. Επιδιώκει, επίσης, να συμβάλει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο στην βελτίωση των υποδομών των υφιστάμενων χιονοδρομικών κέντρων, είτε όσον αφορά τις ίδιες τις εγκαταστάσεις, είτε τους δρόμους πρόσβασης σε αυτά. Στόχος η δημιουργία ενός μόνιμου και διαχρονικού τουριστικού προϊόντος, το οποίο με τη σωστή επικοινωνιακή πολιτική, την οποία και προωθούμε, θα γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο προσελκύοντας τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Τι προβλέπει το σχέδιο ανάπτυξης για την Π.Ε. Γρεβενών και σε ποιους άξονες δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα;

Τα Γρεβενά έχασαν πολύτιμο χρόνο τα προηγούμενα χρόνια, λόγω μίας αδικαιολόγητης τοπικής εσωστρέφειας. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στην αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτό και στην ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού «Βάλια Κάλντα». Με στοχευμένες ενέργειες, όπως είναι η προώθηση της κατασκευής του δρόμου Γρεβενών – Βασιλίτσας, η χαρτογράφηση των μονοπατιών του Εθνικού Δρυμού, η δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών για την καθοδήγηση επί του Εθνικού Δρυμού, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για τους επισκέπτες στην περιοχή.

Σημαντική προσπάθεια γίνεται για την ανάδειξη του πλούσιου ιστορικού υποβάθρου των Γρεβενών, καθ’ όλα τα στάδια της ιστορικής πορείας του τόπου, και συνολικά του Ελληνισμού. Με την ενίσχυση του έργου των Αρχαιολόγων και των συνεργείων τους, που δρουν στην περιοχή πραγματοποιώντας ανασκαφές, μελέτες τεκμηρίωσης και συντηρήσεις εκκλησιών και άλλων δομών ιστορικής σημασίας, έχουμε θέσει ως στόχο τη δημιουργία ενός πλέγματος επισκέψιμων σημείων και εκθεμάτων που θα εκκινούν από την προϊστορική εποχή, όπως π.χ. οι χαυλιόδοντες μαμούθ της Μηλιάς, που έχουν εγγραφεί και στο βιβλίο Guinness, και θα προχωρούν μέσα στην Ιστορία από την Αρχαιότητα, στη βυζαντινή και την οθωμανική περίοδο και μέχρι τον προηγούμενο αιώνα.

Όσον αφορά στις εναλλακτικές και πιο σύγχρονες μορφές τουρισμού, ευθυγραμμισμένοι με την πολιτική της Περιφέρειας στο σύνολό της, επιχειρούμε να προωθήσουμε κάθε είδους φυσιολατρικές δράσεις επισκεψιμότητας για άτομα εντός και εκτός της Περιφέρειας, να δώσουμε μια νέα ώθηση στον αγροτουρισμό, και να εκμεταλλευτούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες για την ανάπτυξη νέων μορφών τουριστικών προϊόντων μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας.

 

 

 

Σε ποια στοιχεία επικεντρώνεται η επικοινωνιακή πολιτική για την προβολή της Π.Ε. Γρεβενών;

Σε συνεργασία με την Εταιρία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, επιχειρείται η εκμετάλλευση κάθε μεθόδου τουριστικής προβολής. Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός μόνιμου και συστηματικού τρόπου προβολής, που θα κινείται στους άξονες φύση –εναλλακτικός τουρισμός – ιστορία – διατροφή. Επιδιώκεται η  αναβαθμισμένη προβολή μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και σε κάθε είδους Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας. Συμμετέχουμε σε στοχευμένες εκθέσεις, σε συνεργασία με επαγγελματίες του τουρισμού, με σκοπό την προώθηση των τουριστικού μας προϊόντος εκεί που δεν είναι ακόμη γνωστό. Η ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού στα Γρεβενά είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς λόγω κάποιων ιδιαίτερων γεγονότων των τελευταίων ετών, απαιτείται ένα τουριστικό restart.

 

Ποιες είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρουν τα Γρεβενά;  

Ο ορίζοντας ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στα Γρεβενά είναι απεριόριστος. Ήδη εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, επιχειρήσεις που προσφέρουν άριστες και πρωτοποριακές, για την Ελλάδα, υπηρεσίες εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Τα υπέροχα ποτάμια μας, τα βουνά μας, κατάλληλα για ορειβασία, τα μονοπάτια μέσα στη φύση δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Με τις σωστές υποδομές και τα σωστά κίνητρα μπορούν να δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στα υπέροχα μοναστήρια μας και στις εκκλησίες μας, αλλά και τουρισμού που θα έχει σχέση με τη διατροφή.

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας στον αγροτικό τομέα ;

Ο αγροτικός τομέας είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας της περιοχής μας. Οφείλουμε όλοι μας να είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί στον δύσκολο αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής, ειδικά σήμερα που πλήττονται τόσο πολύ από τις οικονομικές συνθήκες.  Προσωπικά, έχω δώσει πολλές μάχες, πλάι στους αγρότες και κτηνοτρόφους μας εδώ και χρόνια, για τα δίκαια αιτήματά τους και θα συνεχίσω να είμαι πάντοτε δίπλα τους. Η Περιφερειακή Αρχή έχει επιταχύνει τις διαδικασίες αναδασμών, όπου αυτοί παρέμεναν  εκκρεμείς, προωθούμε σε κάθε Τοπική Κοινότητα που αυτό είναι εφικτό, την κατασκευή αρδευτικών έργων, που θα επιτρέψουν τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών, και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας παραγωγής και είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του ιδιαιτέρως σημαντικού έργου της αγροτικής οδοποιίας, που θα διευκολύνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους για την πρόσβασή τους προς τις εκμεταλλεύσεις τους.

Παράλληλα, υλοποιούμε κάθε δυνατή ενέργεια που θα αυξήσει την πρόσοδο των γεωργών, στηρίζοντας την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω των κατάλληλων πιστοποιήσεων, αλλά και των εκδηλώσεων προς κάθε κατεύθυνση.

Αναδεικνύουμε κάθε ευκαιρία του παραγωγικού μας μοντέλου που προσφέρει τις δυνατότητες το μοντέλο αυτό να προσαρμοστεί αφενός στα πλαίσια της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και αφετέρου στην πολύπλευρη κλιματική κρίση που βιώνουμε όλοι.

Η προσαρμογή των δυναμικών καλλιεργειών, αλλά και των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, στα νέα δεδομένα θα δώσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, εισόδημα στην περιοχή μας, αλλά και ζωντάνια στα ερημωμένα χωριά μας.

Ποιο θέλετε να είναι το δικό σας στίγμα στη θητεία σας ως Αντιπεριφερειάρχης;

Τα Γρεβενά, τα τελευταία χρόνια, παρουσίαζαν μία καθήλωση σε πολλά και σημαντικά, για την πρόοδό τους, θέματα. Ως Αντιπεριφερειάρχης θέλω να αναδείξω την αξία του να μπορούμε στα Γρεβενά να θέτουμε κοινούς στόχους, να προσδιορίζουμε το κοινό καλό για τον Τόπο,  να συμφωνούμε στην πραγματοποίηση στόχων και να αγωνιζόμαστε από κοινού για αυτούς.

 

«Είναι επιτακτική ανάγκη να  αρχίσουμε να βλέπουμε στα Γρεβενά ουσιαστικές και  χειροπιαστές  πρωτοβουλίες και έργα, που θα δώσουν ώθηση στον τόπο, στον τουρισμό και θα μας βγάλουν από το τέλμα των προηγούμενων ετών».

 

Τα Γρεβενά δε χρειάζονται άλλη εσωστρέφεια, χρειάζονται αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας, χρειάζονται φρέσκιες ιδέες, κοινούς στόχους και κοινή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Πρώτη προτεραιότητα μου, αλλά και διαρκή αγώνα μου, θα αποτελέσει η λήψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία σύγχρονων και αποδοτικών θέσεων εργασίας, προσαρμόζοντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Τόπου.

Πρωτογενής τομέας, τουριστική ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, ψηφιακή μετάβαση, ενέργεια και συγκοινωνίες θα αποτελέσουν ένα καινοτόμο μείγμα για την απασχόληση των νέων και τη δυναμική διαμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου των Γρεβενών.

 

Γιατί να επιλέξει ένας επισκέπτης τα Γρεβενά ;

Τα Γρεβενά προσφέρουν, ένα μοναδικό μείγμα τοπίων, που δύσκολα απαντώνται συγκεντρωμένα σε άλλες περιοχές. Από την άγρια ομορφιά του Όρλιακα, της Βάλια Κάλντα και του υπόλοιπου Ορεινού Όγκου στα δυτικά της Περιφερειακής Ενότητας, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα τους, στα Μαστοροχώρια του βόρειου τμήματος, ως τον κάμπο της Δημοτικής Ενότητας Χασίων, την τεχνητή λίμνη Ιλαρίωνα στο Δήμο Δεσκάτης και τα μικρά και μεγαλύτερα δάση στα βορειανατολικά, τα Γρεβενά προσφέρουν έναν πρωτοφανή συνδυασμό εμπειριών και αλληλεπιδράσεων με τη Φύση, σε όποιον το επιθυμεί.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η ανεπανάληπτη ποικιλία μανιταριών που διαθέτουν τα Γρεβενά, και που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για συλλέκτες και γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο, καθώς συναντώνται από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα είδη μέχρι μανιτάρια ενδημικά, που δε βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Σε όλα αυτά, όμως, οφείλουμε να προσθέσουμε και το επίσης μοναδικό μωσαϊκό πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Σας προσκαλούμε να απολαύσετε τη Γρεβενιώτικη φύση, τη Γρεβενιώτικη φιλοξενία και την υπέροχη Γρεβενιώτικη κουζίνα!

Exit mobile version