Ανακατωσιά στα Γρεβενά

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σταματία Γκαραλιάκου

Μπορεί το Ρίο ντε Τζανέιρο να είναι το μεγαλύτερο και διασημότερο καρναβάλι του κόσμου, όμως και το Ρίο Γρεβενέιρο έχει τους θαυμαστές του. Ένα έθιμο που ξεκίνησε από τα μέσα του 19ου αιώνα και συνεχίζεται έως σήμερα με το ίδιο κέφι και ζήλο, ξεσηκώνοντας όλη την πόλη στο πόδι.

Συστήθηκε ως Ανακατωσάρια, συνέχισε όμως ως Ανακατωσιά. Το τριήμερο γλέντι που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δήμο και αναβιώνει το σαββατοκύριακο των αποκριών, με κύριο χαρακτηριστικό του τα αναμμένα βαρέλια έξω από κάθε μαγαζί και τα τοπικά ακούσματα, αρχίζει κάπως διαφορετικά.

Το έναυσμα της Ανακατωσιάς ανήκει στα τρία σχολεία της πόλης, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής, το ένα ντύνει τον γαμπρό, το άλλο τη νύφη και το τρίτο τον κουμπάρο. Η γιορτή ξεκινάει από τα σχολεία με τη συμμετοχή ορχηστρών που μαζί με τους μαθητές διασχίζουν τους δρόμους, καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία της πόλης, διασκεδάζοντας με τον υπόλοιπο κόσμο με χάλκινα ακούσματα και μανιταρολιχουδιές. Στους ρυθμούς της Ανακατωσιάς κουνιέται και η καμήλα που κρατούν και χορεύουν τα τρία σχολεία κατά την διάρκεια του γάμου. Ένα έθιμο που επιβίωσε στο πέρασμα του χρόνου και αριθμεί περίπου 70 χρόνια.

Μόλις το σκοτάδι της νύχτας πέσει, οι δρόμοι πλημμυρίζουν από κόσμο. Αφού βάψουν πρώτα το πρόσωπό τους με κάρβουνο, αρχίζουν τον χορό. Τρεις μέρες και τρεις νύχτες, πολιτιστικοί σύλλογοι, ορχήστρες, djs και Γρεβενιώτικα συγκροτήματα διασκεδάζουν κατοίκους και επισκέπτες, τρώγοντας και πίνοντας παράλληλα μέχρι το πρωί.

Η Ανακατωσιά όμως δεν σταματάει μόνο στην πόλη των Γρεβενών, τα χωριά του δήμου οργανώνουν και αυτά το δικό τους γλέντι. Προετοιμάζουν το άναμμα του φανού από το βράδυ του Σαββάτου, κάνοντας μία μεγάλη θημωνιά με κλαδιά, η οποία πάντα αποτελούσε και θα αποτελεί αιτία ανταγωνισμού στα διπλανά χωριά. Ποιος θα είναι δηλαδή ο μεγαλύτερος φανός. Με άφθονο κρασί και τοπικά εδέσματα γιορτάζουν την αποκριά δίνοντας ζωή στο χωριό.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, θυμάμαι το γάμο που διαδραματίστηκε εκείνες τις μέρες και στο δικό μου χωριό, στη Δήμητρα Γρεβενών. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, σχεδόν όλο το χωριό βοήθησε για την αναπαράσταση. Οι γυναίκες μασκαρεμένες, συγκεντρώθηκαν και μοίρασαν τους ρόλους, αυτοσχεδιάζοντας με ένα στόχο, τη διασκέδαση και το γέλιο. Η νύφη και ο γαμπρός στην καρότσα ενός Datsun, οι συμπεθέρες που στο τέλος μάλωσαν αλλά και ο προικισμένος παπάς χάρισαν στιγμές γέλιου που έμειναν χαραγμένες στις μνήμες μικρών και μεγάλων.

Αυτές είναι οι απόκριες των Γρεβενών, ξεσηκώνουν και ανακατώνουν όλο τον κόσμο!

 

 

Exit mobile version