Ένα από τα αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφθεί κατά την παραμονή του στην Αγία Σωτήρα είναι η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Πρόκειται για μία εκκλησία, η οποία βρίσκεται στη Νοτιοανατολική πλευρά του χωριού σε μία τοποθεσία κατάφυτη από βελανιδιές. Σύμφωνα με τις παραδόσεις η εκκλησία αυτή χτίστηκε από τους κλεφταρματολούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τον χώρο αυτό ως κρυψώνα για να γλιτώσουν από τα τουρκικά αποσπάσματα που τους κατεδίωκαν. Εφόσον σώθηκαν θεώρησαν καθήκον τους να χτίσουν σε αυτό το σημείο που τους βοήθησε να σωθούν μία εκκλησία αφιερωμένη στον Σωτήρα Χριστό (μεταμόρφωση του Σωτήρος).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Άγιο Βήμα βρίσκεται μία μονόλιθη αγία Τράπεζα η οποία στηρίζεται σε μία κολόνα η οποία είναι διακοσμημένη από την πλευρά της Ωραίας Πύλης με το έμβλημα των Βυζαντινών, τον Δικέφαλο Αετό.
Οι αγιογραφίες προσδίδουν στην ατμόσφαιρα μία αίσθηση μυστηριακής υποβλητικότητας και πλημμυρίζουν τον πιστό με δέος και κατάνυξη κάνοντάς τον να νοιώθει ένα βήμα πιο κοντά στον Θεό. Επιπλέον, αγιογραφίες υπάρχουν και στον γυναικωνίτη, ο οποίος αποτελεί μεταγενέστερη προέκταση της ήδη υπάρχουσας εκκλησίας, στις οποίες απεικονίζονται η Δευτέρα Παρουσία, καθώς επίσης και αρκετές σκηνές της κόλασης με τις τιμωρίες που θα υποστούν οι μαγίστρες, οι πόρνες, οι μυλωνάδες που κλέβουν κλπ. Οι περισσότερες από τις αγιογραφίες έχουν υποστεί φθορές, ενώ το 1950 έγινε η επιδιόρθωση της στέγης και οι λιθόπλακες αντικαταστάθηκαν από κεραμίδια ευρωπαϊκού τύπου καθώς και οι λιθόπλακες του δαπέδου με τσιμέντο.
Η εκκλησιαστική επιτροπή του χωριού, αλλά και οι κάτοικοι συλλήβδην είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα και τη συντήρηση της εκκλησίας, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και αξιόλογα μεταβυζαντινά μνημεία της Αγίας Σωτήρας, καθώς επίσης και ολόκληρου του Βοΐου.
Σύμφωνα με την παράδοση, λέγεται ότι έξω από τον περίβολο του νεκροταφείου υπάρχουν θαμμένοι κλεφταρματολοί και Τούρκοι.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Αδαμίδης, Α. (1984). Η ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ ΒΟΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ. Θεσσαλονίκη.