Η Κυρά Σαρακοστή

Επιμέλεια: Γιώργος Μπάτζιος, εκπαιδευτικός

Οι μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γαλατινής σας παρουσιάζουν την κυρά-Σαρακοστή.

Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα παλιό έθιμο που σχετίζεται με τη γιορτή του Πάσχα και στις μέρες μας είναι λίγο ξεχασμένο. Πάντα το χρησιμοποιούσαν σαν ημερολόγιο για την μέτρηση των εβδομάδων νηστείας από την Καθαρά Δευτέρα ως τη Μεγάλη Εβδομάδα κόβοντας ένα πόδι στο τέλος της κάθε εβδομάδας.

Απεικονίζει μία γυναίκα με σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πηγαίνει στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει.

Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας ήταν μία χάρτινη ζωγραφιά. Μάλιστα το τελευταίο χάρτινο πόδι που έκοβαν την Μεγάλη Εβδομάδα το δίπλωναν και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν και αυτό το σύκο με τα άλλα και όποιος το έβρισκε θεωρούσαν ότι του έφερνε γούρι. Σε άλλα μέρη το έβαζαν μέσα στο ψωμί της Αναστάσεως. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός. Σε κάποιες περιοχές την έφτιαχναν με νερό, αλάτι και αλεύρι. Ενώ σε κάποιες άλλες με πανί και την γέμιζαν με πούπουλα. Ωστόσο, στον Πόντο κρέμαγαν από το ταβάνι μία πατάτα ή ένα κρεμμύδι που από πάνω του είχε καρφωμένα εφτά φτερά κότας. Το περίεργο αυτό ημερολόγιο το ονόμαζαν «κουκουρά» και έτσι μετρούσαν τις εβδομάδες ως την Ανάσταση.

 

Για το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής έχουν γραφτεί οι παρακάτω στίχοι:

 

Την κυρά Σαρακοστή

που ‘ναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’

με αλεύρι και νερό.

 

Για στολίδι της φορούσαν

στο κεφάλι ένα σταυρό

μα το στόμα της ξεχνούσαν

γιατί νήστευε καιρό.

 

Και τις μέρες τις μετρούσαν

με τα πόδια της τα επτά

κόβαν’ ένα τη βδομάδα

μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

 

Το ζυμάρι για την Κυρά Σαρακοστή φτιάχνεται με:

 

1 κούπα νερό περίπου

1 κούπα αλάτι

3 κούπες αλεύρι (γ.ο.χ)

Βάζουμε όσο νερό χρειάζεται, για να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. Το «στέγνωμά του» γίνεται σε φούρνο, όχι σε πολύ δυνατή φωτιά, για περίπου 20-30 λεπτά, αφού το ζητούμενο είναι να στεγνώσει και να σκληρύνει και όχι να ψηθεί. Αυτό το ζυμάρι δεν τρώγεται, αλλά φτιάχνεται για το καλό, αφού είναι αλατόζυμο, όπως το λένε.

Το ζυμάρι έχει επίτηδες μεγάλη ποσότητα αλατιού, για να μπορεί να συντηρηθεί και τις 7 εβδομάδες και να μη μουχλιάσει

 

 

Exit mobile version