Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης Αθανάσιος

Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης Αθανάσιος

Η Αγάπη μας δείχνει το δρόμο

Η αγάπη και το αμέριστο ενδιαφέρον του Μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου ήταν αρκετά ώστε να γίνει πράξη και να αρχίσει να λειτουργεί στην Ιερά Μητρόπολη η Σχολή Γονέων, εδώ και 15 χρόνια.

Ένας χώρος ανοιχτός για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης, κατάλληλος για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων.
Οι συναντήσεις της Σχολής γίνονται μία φορά το μήνα , στην αίθουσα Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, κάτω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Σιάτιστα, με τη συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνά τα 60 και πολλές φορές τα 80 άτομα.

Τα θέματα μεταξύ των ζευγαριών, η σχέση γονέων και παιδιών, οι σχέσεις με τους συγγενείς τους, τα αδέρφια τους και τους ανθρώπους της καθημερινής συναναστροφής, τα προβλήματα και οι κίνδυνοι της ζωής, η διαχείριση σοβαρών θεμάτων σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, συζητώνται στις συναντήσεις της Σχολής , παρουσία ειδικών επιστημόνων και ανθρώπων της Εκκλησίας. Ομιλητές από διάφορους κλάδους, όπως από τον χώρο της πληροφορικής, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνιολόγοι, εκπαιδευτικοί, κληρικοί, ιατροί κ.ά. , βοηθούν στο να γίνει μία πολύ χρήσιμη κουβέντα γύρω από όλα τα θέματα που μας απασχολούν σήμερα όλους.

Η συζήτηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιο ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία. Με την γαλήνη και την πραότητα που τον διακρίνει, μιλήσαμε για τις ανθρώπινες σχέσεις, για το ρόλο της οικογένειας μέσα στην κοινωνία και πως η Εκκλησία μπορεί να βοηθήσει ώστε οι άνθρωποι να μην χάσουν τον προσανατολισμό τους.

 

«Σήμερα οι άνθρωποι δεν ακούνε…»

Σεβασμιότατε, Ποιο θεωρείτε ότι είναι σήμερα το ποιο σημαντικό θέμα που αφορά τη σχέση μεταξύ των γονέων και τη σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών;
Το σοβαρότερο θέμα που παρατηρείται στα ζευγάρια είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, ποιος είναι ο καλύτερος. Επικρατεί ο εγωισμός που αφαιρεί σιγά σιγά την αγάπη, η εμπιστοσύνη αρχίζει να χάνεται, κι αρχίζουν οι τριβές μεταξύ του ζευγαριού κι η απόσταση μεταξύ τους μεγαλώνει και τους απομακρύνει. Όταν δεν υπάρχει σεβασμός και αγάπη , τότε οι άνθρωποι υποφέρουν, μαλώνουν μεταξύ τους κι έτσι αρχίζουν τα προβλήματα στη σχέση τους.
Από την άλλη, οι γονείς σήμερα έχουν γεμάτο πρόγραμμα, πολλές υποχρεώσεις και πολλές φορές νιώθουν ενόχληση από τα παιδιά τους, κι έτσι τους ωθούν στην τεχνολογία, κινητά τηλέφωνα , τάμπλετ, υπολογιστές κλπ για να έχουν την ησυχία τους. Επίσης, έχουν την απαίτηση τα παιδιά τους να είναι άριστοι μαθητές, να γίνουν σαν αυτούς ή να γίνουν αυτό που δεν μπόρεσαν να γίνουν οι ίδιοι. Βγάζουν, δηλαδή, τα απωθημένα τους στα παιδιά τους και πολλές φορές τα χρησιμοποιούν για τη δική τους προβολή.
Αυτό δημιουργεί μία πίεση στα παιδιά, τα αναγκάζει να αντιδρούν και τότε αρχίζουν οι εντάσεις μεταξύ γονέων και παιδιών αλλά και μεταξύ των γονέων.
Δυστυχώς, προβλήματα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν στις ανθρώπινες σχέσεις , όμως εάν υπάρχει η αγάπη και οι άνθρωποι είναι κοντά στον Χριστό μπορούν να ξεπεράσουν ότι τους απασχολεί. Χρειάζεται δύναμη για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματά σου, οι άνθρωποι δεν πρέπει να πέφτουν και κυρίως δεν πρέπει να χάνουν την πίστη τους.

Πως μπορεί να βοηθήσει η Σχολή Γονέων στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των γονέων και μεταξύ γονέων και παιδιών;
Η Σχολή Γονέων λειτουργεί βοηθητικά στην οικογένεια. Υπενθυμίζει στους γονείς αυτά που ξεχάσανε, τους υπενθυμίζει τις αξίες της ζωής, την πίστη, την αγάπη, τον σεβασμό. Μέσα από τη συζήτηση ο καθένας εντοπίζει το πρόβλημά του, ακούει τους ομιλητές, κάνει τις ερωτήσεις του, λαμβάνει τις συμβουλές του και τις εφαρμόζει, εάν θέλει, όπως μπορεί, μέσα στην οικογένειά του. Όλοι όσοι συμμετέχουν στις συναντήσεις της Σχολής ακούνε με πολύ προσοχή τους ομιλητές και το βλέπεις στα πρόσωπά τους πόσο ταυτίζονται πολλές φορές με τα λεγόμενα. Είναι ευεργετικό και ανακουφιστικό, αυτό εισπράττουμε από τον κόσμο κι αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε αυτό το πολύ σπουδαίο έργο της Σχολής Γονέων.

Ποιος είναι ο ρόλος της εκκλησίας σε θέματα οικογενειακών σχέσεων ;
Η Εκκλησία είμαστε όλοι μας, απλά ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του ρόλο σε αυτή τη ζωή. Η Εκκλησία προσπαθεί να βοηθήσει την οικογένεια , χωρίς να επεμβαίνει. Ακούει , χωρίς διακοπές. Σήμερα οι άνθρωποι δεν ακούνε για να μπορέσουν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον. Μιλάνε συνεχώς, κι αυτό είναι αποτέλεσμα του εγωισμού.
Όταν οι άνθρωποι έρχονται στην Εκκλησία, αρχίζουν να μιλάνε, βγάζουν από μέσα τους ότι τους απασχολεί. Οι κληρικοί προσεύχονται κι η προσευχή γιατρεύει τις πληγές κι έτσι αρχίζει η θεραπεία, πάντα με αγάπη και κατανόηση. Θα γίνουν και οι παρατηρήσεις, αν χρειαστούν, χωρίς έλεγχο όμως. Η Εκκλησία έχει ως στόχο να σώσει τον άνθρωπο, να τον βοηθήσει, όχι να τον μαλώσει ούτε να τον κάνει να αισθανθεί υποτιμητικά. Μέσα από την κουβέντα ο άνθρωπος ηρεμεί κι εντοπίζει αυτό που τον απασχολεί, ακούει τη συμβουλή και φεύγει γεμάτος.
Η Εκκλησία μας βοηθά να βρούμε τον προσανατολισμό μας , να καταλάβουμε για ποιο λόγο βρισκόμαστε εδώ, για ποιο λόγο κάναμε οικογένεια.
Η οικογένεια είναι το υγιές κύτταρο της κοινωνίας, λειτουργεί σαν μοναστήρι. Μέσα στην οικογένεια πρέπει να υπάρχει υπακοή μεταξύ των μελών της , κοινοκτημοσύνη, δηλαδή να μοιράζεσαι και τέλος παρθενία, δηλαδή πίστη στην οικογένεια και μεταξύ του ζευγαριού.

Όταν χάνεται η αγάπη ,
χάνονται και οι άνθρωποι,
χάνουμε τον εαυτό μας…

Πως χειρίζεστε εσείς ο ίδιος τα προβλήματα για τα οποία γονείς και παιδιά ζητούν τη δική σας συμβουλή και βοήθεια;
Η πόρτα μου είναι ανοιχτή για όλους, όπως και η πόρτα της Εκκλησίας. Η καρδιά του Επισκόπου είναι κι αυτή ανοιχτή, κι αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο καθένας είναι ότι όταν έρχεται στην Εκκλησία ή στον Επίσκοπο είναι ίσος με τους άλλους. Δεν γίνονται διαχωρισμοί. Εδώ στη γη είμαστε όλοι ασθενείς, όλοι μας θέλουμε βοήθεια. Δεν πρέπει να βλέπει ο ένας τον άλλον ως αντίπαλο, αλλά ως ασθενή, σαν κάποιον δηλαδή που χρειάζεται βοήθεια, θεραπεία, αγάπη.

Τι θα θέλατε να πείτε στον καθένα ξεχωριστά , ως συμβουλή;
Η αγάπη είναι το καλύτερο φάρμακο για κάθε ανθρώπινο πόνο κι αυτό που μας κρατά ενωμένους και κοντά στον Χριστό.
Οι άνθρωποι πρέπει να αγαπάνε και να φροντίζουν την οικογένειά τους, να την προσέχουν και να την σέβονται. Η οικογένεια είναι το λιμάνι, είναι πάντα ανοιχτό , τους δέχεται όλους . Ο ρόλος της οικογένειας μέσα στην κοινωνία είναι ουσιώδης, εάν διαλυθεί η οικογένεια , διαλύεται ο κοινωνικός ιστός κι οι άνθρωποι χάνονται, χάνουν τον δρόμο τους προς τον Χριστό κι υποφέρουν.
Για τις Άγιες Ημέρες που έρχονται, εύχομαι σε όλο τον κόσμο να έχει αγάπη στη ζωή του, να δείχνει κατανόηση στον άνθρωπό του, να φροντίζει την υγεία του , τον εαυτό του και να έρχεται στην Εκκλησία, γιατί η Εκκλησία μας δείχνει τον δρόμο προς την αιωνιότητα, προς τη Βασιλεία του Θεού.
Ευλογημένο το νέο έτος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΑΝΙΑ ΩΤΤΑ

 

Exit mobile version