
Το Βόιο είναι ένα από τα πιο δασωμένα βουνά της Ελλάδας με δασοκάλυψη που φτάνει το 80% και η οποία αποτελείται από τεράστια αμιγή και μεικτά δάση από βελανιδιές, οξιές, καστανιές, μαυρόπευκα, έλατα, σφενδάμια, σκλήθρα, φλαμουριές, γαύρους, οστρυές, ιτιές, ρόμπολα, κ.ά. Σε διάφορα σημεία του βουνού απαντώνται πολλές αιωνόβιες βελανιδιές από τις οποίες ξεχωρίζει ο «μεγάλος γέροντας» της Βουχωρίνας που πιστεύεται ότι φτάνει τα 600 χρόνια ζωής. Εδώ μπορεί κανείς να συναντήσει δεκάδες θαυμαστά είδη της χλωρίδας της βόρειας Πίνδου. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι ο Lamyropsis carpini, ο Astragalus exscapus subsp pubiflorus, ο Cynoglottis barrelieri subsp serpentinicola, η σιληνή Silene damboldtiana, το αγριογαρύφαλλο Dianthus haematocalyx subsp pindicola, η Minuartia glomerata subsp macedonica, η Veronica bozakmanii, η Saxifraga federici-augusti subsp federici-augusti, η Antennaria dioica και το Alyssum heldreichii. Άλλα ενδιαφέροντα είδη της περιοχής είναι η Achillea chrysocoma, το Doronicum austriacum, η Alkanna pindicola, ο Astragalus onobrychis, η κενταύρια Centaurea deustiformis, η Salvia candidissima subsp occidentalis, η Lomelosia crenata subsp crenata, η Pinguicula crystallina subsp hirtiflora, το αγριογαρύφαλλο Dianthus stenopetalus, το Cerastium banaticum subsp banaticum, το Hypericum rumeliacum subsp apollinis, το Linum flavum subsp albanicum, η ίριδα Iris germanica, ο κρίνος Lilium chalcedonicum, η σιληνή Silene fabarioides, η Saxifraga marginata, η Euphorbia amygdaloides subsp heldreichii, η Hypopitys monotropa subsp monotropa, η Scorzonera hispanica, το Jasione heldreichii, η Euphrasia liburnica, η Saponaria calabrica, η Viola odorata και το γεράνι Geranium macrorrhizum. Στα δάση απαντώνται και πολλές ορχιδέες, όπως η Cephalanthera longifolia, η Epipactis helleborine, η Neottia nidus-avis, η Platanthera chlorantha, η Corallorhiza trifida, το Epipogium aphyllum, η Gymnadenia conopsea, η Dactylorhiza saccifera, η Orchis mascula, η Orchis pallens, η Ophrys apifera, η Ophrys zeusii και η Ophrys epirotica.
Η ορνιθοπανίδα του βουνού περιλαμβάνει διάφορα ενδιαφέροντα είδη των πυκνών δασών. Στην περιοχή απαντώνται πολλά είδη από δρυοκολάπτες, όπως ο μαύρος, ο πράσινος, ο βαλκανικός, ο μεσαίος και ο νανοδρυοκολάπτης. Από τα αρπακτικά εδώ κυνηγούν φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, ξεφτέρια, διπλοσάινα, πετρίτες και βραχοκιρκίνεζα και από τα νυχτόβια αρπακτικά απαντώνται μπούφοι, χουχουριστές και κουκουβάγιες. Στα ρέματα ζουν οι σταχτοσουσουράδες, οι νεροκελάδες και οι νεροκότσυφες και στα δάση πολλά είδη από παπαδίτσες, όπως οι ελατοπαπαδίτσες, οι λοφιοπαπαδίτσες, οι καστανοπαπαδίτσες, οι καλόγεροι, οι γαλαζοπαπαδίτσες και οι κλειδωνάδες. Άλλα είδη της περιοχής είναι οι μπεκάτσες, οι φάσσες, τα φασσοπερίστερα, τα τρυγόνια, οι κούκκοι, τα γιδοβύζια, οι τσαλαπετεινοί, οι μελισσοφάγοι, οι σταρήθρες, οι δεντροσταρήθρες, οι δεντροκελάδες, οι τρυποφράχτες, οι θαμνοψάλτες, τα αηδόνια, οι καστανολαίμηδες, οι τσίχλες, οι γερακότσιχλες, οι χιονοκότσυφες, οι μελωδοτσιροβάκοι, οι θαμνοτσιροβάκοι, οι δασοφυλλοσκόποι, οι χρυσοβασιλίσκοι, οι δρυομυγοχάφτες, οι αιγίθαλοι, οι δεντροτσοπανάκοι, οι δεντροβάτες, οι αετομάχοι, οι κίσσες, οι κάργιες, τα κοράκια, οι συκοφάγοι, οι φλώροι, τα λούγαρα, τα σκαρθάκια, οι κοκκοθραύστες, οι σταυρομύτες, τα βλαχοτσίχλονα, τα χρυσοτσίχλονα, τα σιρλοτσίχλονα, τα βουνοτσίχλονα και οι τσιφτάδες.

Τα αμφίβια του βουνού περιλαμβάνουν 10 είδη: σαλαμάνδρες, κοινούς τρίτωνες, μακεδονικούς τρίτωνες, φρύνους, πρασινόφρυνους, κιτρινομπομπίνες, δεντροβάτραχους, βαλκανοβάτραχους, σβελτοβάτραχους και γραικοβάτραχους. Από τα ερπετά συναντά κανείς πολλά είδη, όπως μεσογειακές χελώνες, γραικοχελώνες, κονάκια, τυφλίτες, σαύρες της Ρούμελης, σπάνιες αμμόσαυρες, πρασινόσαυρες, σιλιβούτια, τοιχογουστέρες, γουστέρες του Ταύρου, στεφανοφόρους, έφιους, λαφιάτες, δεντρογαλιές, σαπίτες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σαΐτες, αγιόφιδα, λαφιάτες του Ασκληπιού, σπιτόφιδα και οχιές. Τα τεράστια δάση και η μικρή ανθρώπινη παρουσία είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την συχνή παρουσία στο βουνό της αρκούδας και του λύκου. Άλλα θηλαστικά της περιοχής είναι τα ζαρκάδια, οι αγριόγατες, οι αγριόχοιροι, οι βίδρες, οι αλεπούδες, τα δασοκούναβα, οι ασβοί, οι νυφίτσες, οι σκίουροι, οι δασομυωξοί, οι σκαντζόχοιροι και οι λαγοί. Είναι σημαντικό ότι στα δάση του βουνού μέχρι και πριν τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο ζούσαν ελάφια.

Πως θα πάτε
Διαλέξτε για τη διαμονή σας το Τσοτύλι, τον Πεντάλοφο ή κάποιο από τα Καστανοχώρια της Κοζάνης, ή ακόμα και το Επταχώρι από την μεριά της Καστοριάς, απ’ όπου θα μπορέσετε να μπείτε στο βουνό. Στα πιο ψηλά υπάρχουν αρκετοί αλλά όχι καλοί δασικοί χωματόδρομοι, ενώ οι διαδρομές σας στους υπέροχους οικισμούς της περιοχής θα σας ενθουσιάσουν. Η περιοχή του Βόιου είναι ένα από τα τελευταία ορεινά μυστικά της Ελλάδας και καλύτερη εποχή για να έρθει κανείς εδώ είναι το φθινόπωρο όταν το βουνό «κοκκινίζει» από τα φυλλοβόλα.
πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.22515214553456, Longitude:21.085678921843964)