Ονομασίαν Βόιον

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΟΪΟΝ

Η ονομασία Βόιον δόθηκε στην επαρχία Ανασελίτσας κατά τη διάρκεια των μετονομασιών των οικισμών του 1927. Στην αρχαιότητα η ονομασία Βόιον αναφέρεται από τον Στράβωνα.

Η δ’ Ορεστίς πολλή, και όρος έχει μέγα μέχρι του Κόρακος της Αιτωλίας καθήκον και του Παρνασσού.

Περιοικούσι δ’ αυτοί τε Ορέσται και Τυμφαίοι και οι εκτός Ισθμού Έλληνες οι περί Παρνασσόν και την Οίτην και Πίνδον.

‘Ενι μέν δή κοινώ ονόματι καλείται Βόιον το όρος, κατά μέρη δε πολυώνυμόν έστιν.

Φασί δ’ από των υψηλοτάτων σκοπιών αφοράσθαι το τε Αιγαίον πέλαγος και το Αμβρακικόν και το Ιόνιον, προς υπερβολήν , οίμαι, λέγοντες.

Σύμφωνα με το Στράβωνα το Βόιον όρος συμπίπτει με ολόκληρη τη σημερινή οροσειρά της Πίνδου, από την Ορεστίδα της σημερινής Δυτικής Μακεδονίας ως τη Στερεά Ελλάδα, έχει διάφορες ονομασίες και δεν είναι το σημερινό όρος Βόιο.

Κατά την αρχαιότητα το Βόιον αναφέρεται και ως πόλη της Δωρίδος, μία από τις τέσσερις της Δωρικής Τετράπολης: Κυτίνιον, Βόιον, Ερινέος και Πίνδος, όλα αυτά σύμφωνα και πάλι με τον Στράβωνα. Υπάρχουν και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς που έκαναν παραπλήσιες αναφορές για αυτό το θέμα.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι καμία σχέση δεν είχε το ορεινό συγκρότημα στο δυτικό όριο της Ανασελίτσας με το αρχαίο όρος ή την πόλη Βόιον , άρα η ονομασία της περιοχής δεν είχε κάποιο στόχο και υπόσταση. Η αρμόδια αρχή φέρθηκε με επιπολαιότητα στον τρόπο που έδωσε τα ονόματα.

Σύμφωνα με την παράδοση το όρος Βόιο παλιά ονομαζόταν Ρουσιοτάρι, και έτσι αναφέρεται από τον Άγγλο περιηγητή W.Leake, τον Γερμανό χαρτογράφο H Kiepert και στον ελληνικό χάρτη του Γενικού Επιτελείου του 1878.

Από κάποιους λόγιους του 19ου και του 20ου αιώνα η αρχαία ονομασία Βόιον ερμηνεύτηκε με τις εξής εκδοχές:

Α) στο σημερινό όρος Βόιο

Β) στον Γράμμο

Γ) και στο όρος Βόιο και στον Γράμμο

Η επιτροπή ονοματοδοσίας έδωσε στην επαρχία Ανασελίτσας την αρχαία ονομασία του όρους Βοΐου, την οποία ταύτισε με την οροσειρά στο δυτικό άκρο της επαρχίας. Έτσι η ονομασία Βόιον αποδίδεται από τότε στο ορεινό συγκρότημα της δυτικής Ανασελίτσας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΟΨΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΜΕΡΕΣ ΓΙΟΡΤΩΝ ΒΟΪΟΥ ΠΕΛΕΚΟΝ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΩΝ 2016, 2017, 2018.

Exit mobile version