Ο Κλέψιος

Γράφει η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Κατά μήκος της οροσειράς του Βοΐου, ανάμεσα στα χωριά Δάφνη και Πολυκάστανο ένας ορεινός όγκος ξεπροβάλλει, μεγάλος, μυστηριώδης και κατάφυτος. Είναι ο Κλέψιος, η νότια προέκταση των Οντρίων, με υψόμετρο που πλησιάζει τα 1300 μέτρα. Χαράδρες, ορεινά λιβάδια και γκρεμοί διαμορφώνουν ένα άγριο τοπίο από την πλευρά της Δάφνης, ενώ η βορινή, που βλέπει στο Πολυκάστανο, καλύπτεται από πυκνά δάση σε τέτοιο βαθμό ώστε το βουνό από εδώ να μοιάζει απροσπέλαστο. Η κορυφή του προσεγγίζεται εύκολα μόνο από τα Ανατολικά από μονοπάτι που ξεκινάει λίγο έξω από τη Δάφνη. Προσφέρει εκπληκτική θέα προς τον κύριο κορμό του Βοΐου, τα Όντρια και τα Καστανοχώρια.

Όπως και τα Όντρια, αποτελείται από ένα ιδιόμορφο οροπέδιο που εδώ έχει έκταση περίπου 30 στρεμμάτων. Δυτικά υπάρχει ένας κατακόρυφος γκρεμός ύψους 42 μέτρων και Νότια ένα μεγάλο πέτρινο διάζωμα. Ο Κλέψιος παρουσιάζει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα μιας απόρθητης θέσης. Για αυτό το λόγο το ύψωμα αποτελούσε κάστρο στα παλιότερα χρόνια. Για την ολοκλήρωση της οχύρωσής του είχε δημιουργηθεί ένα τείχος παχους περισσότερο από ένα μέτρο στην Ανατολική πλευρά., όμως σήμερα έχει καταστραφεί και ένα μεγάλο τμήμα των υλικών από τα οποία αποτελούνταν μεταφέρθηκε στη Δάφνη για να ξαναχτίσουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους, που είχαν καεί από τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στον πόλεμο του ‘40. Εδώ πάνω έχουν βρεθεί επίσης νομίσματα και υπολείμματα Μακεδονικών τάφων. Το παλιό φρούριο, λόγω της εκτεταμένης θέας, ενδέχεται να χρησιμοποιούνταν και ως πληροφοριοδότης μέσω φρυκτωριών, φωτεινών δηλαδή σημάτων που μεταδίδονταν από κορυφή σε κορυφή.

Σήμερα ο Κλέψιος αποτελεί αγαπημένο βουνό των ντόπιων, το σήμα κατατεθέν των δύο χωριών και καμάρι της ορεινής φύσης που περιβάλλει το Βόιο.

 

Exit mobile version