ΣΑΡΑΓΛΙ ή ΣΑΡΑΪΛΙ

Η περιοχή του Βοΐου  φημίζεται για τα παραδοσιακά γλυκά του. Ένα από αυτά είναι και το σαραγλί που έχει την τιμητική του σε όλες τις γιορτές του χρόνου.

Ένα από τα πιο γνωστά  ζαχαροπλαστεία της περιοχής με πολυετή εμπειρία στην παρασκευή όλων των ειδών γλυκισμάτων είναι ο Τζημόκας στην Εράτυρα.

Ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που λειτουργεί από το 1950, με παραδοσιακές συνταγές, έχοντας σύγχρονα πλέον μέσα και προσεγμένες ύλες, συνεχίζει για 3η συνεχόμενη γενιά την κατασκευή όλων των γλυκών.

Επισκεφτήκαμε το ζαχαροπλαστείο του και δοκιμάσαμε το ξακουστό σαραγλί όπου και μοιράστηκε την συνταγή αλλά και τον τρόπο παρασκευής του.

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό φύλλο κρούστας

500gr καρύδια με λίγη κανέλα

300gr βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βουτυρώνουμε 2 φύλλα και ρίχνουμε το καρύδι. Βάζουμε μια βέργα και τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό. Σουρώνουμε τα φύλλα και τα τοποθετούμε στο ταψί. Τα βουτυρώνουμε και κόβουμε στο επιθυμητό σχήμα. Ψήνουμε στους 180Ο  για 40 -45 λεπτά. Σιροπιάζουμε το γλυκό, αλλά προσέχουμε το ένα να είναι κρύο και το άλλο ζεστό, δηλαδή αν είναι το γλυκό κρύο, το σιρόπι να είναι ζεστό ή αντίστροφα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 kgr νερό

1200gr ζάχαρη

600gr γλυκόζη

βανίλια

 

Exit mobile version