Τουρισμός – Δυτική Μακεδονία

Υπό το μηδέν. (και όχι ώρα μηδέν)

Τουρισμός – Δυτική Μακεδονία

Υπό το μηδέν. (και όχι ώρα μηδέν)

 

Γράφει ο Βασίλης Τριανταφύλλου

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι μια μοναδική περίπτωση και έτσι πρέπει να την προσεγγίσουμε.

Λυπηρό το γεγονός ότι ο τουρισμός αντιμετωπίζεται τελείως ερασιτεχνικά επί σειρά ετών με σπασμωδικές κινήσεις και μόνο από ανθρώπους τελείως ανίδεους, ή «επιτήδειους» του αντικειμένου, απλά για να καλύψουν μία δημόσια θέση ή να δικαιολογήσουν κονδύλια.

Λέξεις όπως αγροτουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, οικοτουρισμός, οινοτουρισμός, τουρισμός εν γένη, χωρίς καμία πραγματική επίγνωση της σημασίας τους, αναμασιούνται μόνο και μόνο από στόμα σε στόμα για να προκαλέσουν σοκ αλλά όχι δέος.

Δυτική Μακεδονία – ένα εντελώς παρθένο μέρος, με πολλά «προϊόντα» να επικοινωνήσει στα κοινά της, σε παγκόσμια κλίμακα. Με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη, εστιασμένη στην μοναδικότητα της, το περιβάλλον, τους ανθρώπους, την ιστορία και κουλτούρα της , την ανεξερεύνητη γαστρονομία της, με σημαντικό αριθμό προϊόντων και αξιέπαινες προσπάθειες μικρών και μεγάλων παραγωγών.

 

Με όραμα την αειφόρο , εξωστρεφή και δυναμική ανάπτυξη της – γεφυρώνοντας όλους τους τομείς Πρωτογενή/Δευτερογενή/Τριτογενή – μέσα σε ένα σύγχρονο, καινοτόμο, ενεργειακό, επιχειρηματικό στρατηγικό σχέδιο. Αυτό είναι το πλαίσιο. Αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω, δίνοντας έμφαση στην προώθηση ειδικών εναλλακτικών θεματικών μορφών Τουρισμού και την προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο μπορούμε να επιτύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε πρωταρχικό στάδιο των 180 ημερών και αργότερα γιατί όχι 365 μέρες τον χρόνο.

 

Δυτική Μακεδονία – μία μοναδική περιοχή με μοναδικά πλεονεκτήματα τοποθεσίας, τέλειου οδικού δικτύου, δύο αεροδρομίων, που βρίσκονται εν υπνώσει, εφησυχασμένη σε επικίνδυνα χέρια και ερασιτεχνικούς σχεδιασμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Η μονοαπασχόληση (γούνα και απασχόληση στις μονάδες παραγωγής ενέργειας) των τελευταίων ετών που πλέον έχει πάρει μια ανάσα και παράταση ζωής για δύο τρία χρόνια ακόμη, έκανε μεγάλη ζημιά στην περιοχή, στις αντιλήψεις, στην συμπεριφορά και στον τρόπο αντιμετώπισης κρίσεων.

Κύριοι-Κύριοι συνεργαστείτε, δείξτε εξωστρέφεια, ομόνοια, επαγγελματισμό, ουσιώδη σχεδιασμό γιατί είναι λυπηρό να βρισκόμαστε στην τελευταία θέση μέχρι και πιο κάτω από το Βόρειο Αιγαίο που έχει τα τόσα προβλήματα στον τομέα της προσβασιμότητας.

 

Το/α πρόβλημα-τα είναι εδώ και δεν θέλουν πρακτικές στρουθοκαλισμού, αλλά άμεσες παρεμβατικές ενέργειες όσο και επίπονες θα είναι, αλλιώς η περιοχή κινδυνεύει στην επόμενη καταγραφή πληθυσμού να έχει μειωθεί στο 60-75 % της απογραφής του 2022.

 

Exit mobile version