Το Έθιμο των Αερόστατων της Καθαράς Δευτέρας στον Πεντάλοφο

Χρήστος Χονδροκώστας, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταλόφου Φωτογραφίες: Ευτυχία Πλαζουμίτη

Την Καθαρά Δευτέρα ο ουρανός στο πανέμορφο μαστοροχώρι του Βοΐου, τον Πεντάλοφο, γεμίζει χρώματα. Όχι από τους  χαρταετούς, αλλά από τα πολύχρωμα αυτοσχέδια αερόστατα, μικρά και μεγάλα, που σκεπάζουν τον ουρανό και εντυπωσιάζουν.

Οι κάτοικοι του χωριού αναφέρουν ότι το έθιμο αυτό καθιερώθηκε από πολύ παλιά, όταν οι παρέες των μαστόρων της περιοχής αναχωρούσαν για εργασία στα ξένα. Οι Πενταλοφίτες, ως  αρχιμάστορες της πέτρας ταξίδευαν, όχι μόνο στην Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, κτίζοντας πέτρινα αριστουργήματα αλλά έφταναν μέχρι και τα παράλια της Mεσογείου, την Συρία και τις χώρες της Mέσης Ανατολής.

Το αερόστατο αποτελείται από 16 χάρτινες πολύ λεπτές κόλλες χαρτιού, για να γίνει η κατασκευή πολύ ελαφριά. Η ποικιλία των χρωμάτων δημιουργεί ένα αερόστατο πολύχρωμο και χαρούμενο. Ένα πολύ λεπτό καλάμι στο κάτω μέρος, κρατά ανοικτό το αερόστατο στο οποίο δένεται σταυρωτά ένα σύρμα όπου στερεώνεται ένα πανί βουτηγμένο σε λάδι και πετρέλαιο. Η φωτιά του πανιού θα θερμάνει το εσωτερικό μέρος του αερόστατου ώστε να μπορέσει να απογειωθεί. Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές τα αερόστατα μπορεί να φθάσουν πολύ ψηλά, ακόμη και πάνω από τα χίλια μέτρα υψόμετρο, δημιουργώντας ένα ωραίο θέαμα στους επισκέπτες.

«Το μοναδικό και πρωτότυπο έθιμο του αερόστατου χαρακτηρίζεται από το θέματα και τον ενθουσιασμό που αισθάνεται ο επισκέπτης όταν βρίσκεται στο πλήθος. Καθαρά Δευτέρα στον Πεντάλοφο Κοζάνης. Ο ουρανός γεμίζει με πολύχρωμα αερόστατα , ένα πατροπαράδοτο έθιμο που κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας. Ένα έθιμο που το αναφέρει σαν ψευταετό στο βιβλίο του για τον Πεντάλοφο ο μεγάλος Άγγλος Ιστορικός Νίκολας Χάμοντ ως αξιωματικός της αγγλικής ειρηνευτικής αποστολής και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την ιστορική τοπογραφία της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Το αερόστατο συμβολίζει την ελπίδα για την ελευθερία, την αλληλεγγύη, τον ερχομό της Άνοιξης και την έναρξη της σεζόν των μαστόρων που ξενιτεύονταν για το μεροκάματο στα ξένα.

Πιστεύουμε ότι σαν απόγονοι αυτών, είμαστε άξιοι συνεχιστές του εθίμου των αερόστατων».

Exit mobile version