Το Γεφύρι της Χρυσαυγής και ο Νερόμυλος

Παλιό πετρογέφυρο

Η παλαιότερη μονότοξη πετρογέφυρα της Χρυσαυγής είναι χτισμένη το 18ο αιώνα και βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, είναι αξιομνημόνευτο αρχιτεκτονικό έργο και συνδέει το Τριτσιώτικο ρέμα. Στην παλιά εποχή υπήρχε στην πετρογέφυρα μια σκαλιστή πινακίδα που έγραφε: μινυ ιουλι 17 ετος 1795. Στο συγκεκριμένο πετρογέφυρο υπάρχει μια διαφορά ύψους αντί ακροβάθρου και το ένα άκρο ακουμπάει σε βράχο.

Υπάρχει ακόμη και μια πολύπλοκη κατασκευή στηθαίου με μαγκωμένους ορθοστάτες και ανάμεσα σε αυτούς τραβέρσες, κάτι το οποίο δεν υπήρχε σε άλλα πέτρινα γεφύρια. Τέλος αξιοπρόσεκτο είναι ότι στο γεφύρι σώζονται ακόμη δύο αρκάδες, δηλαδή οι κάθετες πέτρες που εκτείνονται πέρα από τις άκρες της ζεύξης.

Μεγάλο πετρογέφυρο

Σύμφωνα με την παράδοση το μεγάλο μονότοξο πετρογέφυρο χτίστηκε το 1854 με τη χρηματοδότηση ενός ληστή, του Νικόλαου Ζάμπρου από το Πολυνέρι Γρεβενών. Το γεφύρι βρίσκεται σε ένα σημείο απίστευτης φυσικής ομορφιάς με άνοιγμα βάσης 14,20 μέτρα, ύψος καμάρας 8 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα. Παλιά συνέδεε τον Οικισμό της Χρυσαυγής με τον Πεντάλοφο και το Δίλοφο.

Με βάση τις ιστορικές πηγές αρχιμάστορας θεωρείται ο Διλοφίτης Νικόλαος Αναγνώστης Τζιούφας. Τα στηθαία φτιάχτηκαν από τους Χρυσαυγιώτες Ευθύμιο Ζιούδα και Αθανάσιο Πούλιο. Βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτά από την πλατεία του χωριού και η διαδρομή του είναι αρκετά ευχάριστη με τα πόδια.

Ο χώρος που περιβάλλει το γεφύρι είναι πολύ όμορφος και εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη που θέλει να δει και να θαυμάσει από κοντά τον παλιό νερόμυλο ο οποίος έχει ανακαινιστεί.

 

Στα δύο παραπάνω γεφύρια απολήγει το μεγάλο μονοπάτι που ξεκινά από την περιοχή του Αυγερινού.

Δέση

Απέναντι από το πετρογέφυρο υπάρχει η Δέση που είναι ο πέτρινος καταρράκτης ο οποίος έχει μήκος 25 μέτρα και ύψος 7,5 μέτρα . Χτίστηκε το 1855 με σκοπό να λειτουργήσει ο νέος νερόμυλος, το 1860 ο παλιός νερόμυλος, ο οποίος λειτούργησε ως το 1944. Έμεινε διαλυμένος ως το 1992 και έπειτα ανακατασκευάστηκε με ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: myvoio.com

Exit mobile version