Ο Νίκος Καλογερόπουλος γεννήθηκε το 1935 και ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος με αστείρευτη όρεξη για γνώση και αγάπη για τον τόπο του.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ροδοχώρι Βοΐου, το αγαπημένο του χωριό του ενώ το σπίτι του κοσμούν πολλά όμορφα και ιδιαίτερα έργα τέχνης που κάθε ένα αφηγείται μια ιστορία.
Η οικία του στο Ροδοχώρι πλέον αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα μουσεία της περιοχής μας, αλλά και της χώρας μας. Τα εκθέματα που υπάρχουν στο σπίτι του, είναι πολλά και διάφορα. Γλυπτά, χαρτονομίσματα, πετρώματα, όπλα, φωτογραφίες και απολιθώματα είναι μόνο κάποια από τα υπέροχα πράγματα που θα μπορέσετε να αντικρύσετε περιδιαβαίνοντας το σπίτι του Νίκου Καλογερόπουλου.
Ο ίδιος εργάστηκε σε πολλές σχολικές μονάδες της Μακεδονίας έχοντας τελειώσει την Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ, υπήρξε δάσκαλος λατινικών στο Πανεπιστήμιο, σχολικός σύμβουλος, σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας την περίοδο και ιδρυτικό μέλος του ΟΠΕΚ . Με την πάροδο των χρόνων ασχολήθηκε ενεργά και πολλούς άλλους τομείς. Είχε αγάπη για τον τόπο του ενώ κύριο μέλημα του ήταν να αναδείξει τον τόπο του. Πέρα από το δικό του χωριό που τόσο λάτρευε και το έκανε γνωστό μέσω του μοναδικού οικήματος του, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του δήμου Τσοτυλίου όπου διέθεσε διαθέτοντας πολλά κειμήλια της ιδιωτικής του συλλογής. Ήθελε το χωριό του, αλλά και η ευρύτερη περιοχή να έχει βαθιά ριζωμένο τον πολιτισμό αυτόν και την παράδοση που δεν στέκεται απλά σαν μια λέξη ή μία έννοια., κάτι που κατάφερε με πολλή μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, μέσα από τις δράσεις του αλλά και μέσα από πολλά συγγραφικά του έργα «γνώριζε» στον κόσμο το Βόιο.
Άνθρωπος με έμπνευση, όραμα, αγάπη και ενδιαφέρον είναι από τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να περιγράψουν τον Νίκο Καλογερόπουλο.
Βλέπετε, είναι πολύ σημαντικό το να υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι που ντύνουν με κύρος και αξίες πράγματα που κάποιος άλλος θα τα αντιμετώπιζε σαν ασήμαντα.
Ο Νίκος Καλογερόπουλος έμεινε αξέχαστος μέσω των έργων του και το άριστο του χαρακτήρα του όπως θα άρμοζε σε ένα τέτοιο «απλό» άνθρωπο.