Το βάψιμο των κόκκινων αυγών
Το αυγό είναι το πανάρχαιο σύμβολο της γέννησης του κόσμου, της γέννησης της ζωής και το συναντάμε σε πολλές λατρείες. Το αυγό έχει μέσα του ζωική δύναμη.
Το βάψιμο των αυγών συμβολίζει την Ανάσταση και είναι ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της ελληνικής χριστιανικής παράδοσης. Είναι κατεξοχήν πασχαλινό έθιμο και λαμβάνει μέρος κάθε Μεγάλη Πέμπτη.
Τα κόκκινα αυγά τα συναντάμε και πριν από τα χρόνια του Χριστού, στην αρχαία Ρώμη, την Κίνα, την Γαλιλαία, την Περσία και την Αίγυπτο.
Είναι το μήνυμα της Αναστάσεως το έθιμο αυτό. Ο Χριστός με το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα που έχυσε για την ανθρωπότητα και τον μαρτυρικό Του θάνατο. Δίνει το αναστάσιμο μήνυμα της ζωής , γιατί μετά από τρεις μέρες αναστήθηκε και προσέφερε στην ανθρωπότητα την ελευθερία από το θάνατο.
Το κόκκινο χρώμα η χριστιανική λαϊκή παράδοση το συνδέει με όσα έγιναν όταν η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τιβέριο. ‘’ Όταν η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στον αυτοκράτορα Τιβέριο, για να τον ενημερώσει ότι ο Χριστός αναστήθηκε , εκείνος της απάντησε πως αυτό είναι απίθανο να έχει συμβεί. Τότε η Μαρία Μαγδαληνή, για να την πιστέψει του είπε πως, αν ο Χριστός αναστήθηκε, τα αυγά που κρατούσε κάποιος δίπλα της θα γινόντουσαν κόκκινα και τότε τα αυγά από άσπρα έγιναν κόκκινα. Γι΄αυτό το λόγο οι χριστιανοί για να τιμήσουν την παράδοση , βάφουν κόκκινα τα αυγά .
Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη χαρά. Οι Χριστιανοί με το αυγό συμβολίζουν τον τάφο από τον οποίο εξήλθε , όταν αναστήθηκε ο Χριστός.
Πολλοί όμως είναι αυτοί που επιλέγουν να βάψουν εκτός από κόκκινα και διάφορα άλλα χρώματα τα αυγά και υιοθετούν ξεχωριστές τεχνοτροπίες.
Το βάψιμο των αυγών γίνεται πάντα τη Μεγάλη Πέμπτη και γι’ αυτό το λόγο πολλοί την ονομάζουν ‘’Κόκκινη Πέφτη’’. Την παλιά εποχή το έκαναν και από το προηγούμενο βράδυ, τα μεσάνυχτα όμως με το που ξεκινούσε η καινούρια μέρα. Η κατσαρόλα που θα έβαφαν τα αυγά θα έπρεπε να είναι και αυτή καινούρια. Την μπογιά την φύλαγαν σαράντα μέρες. Υπήρχε συνήθεια ακόμη τα χρώματα από τα αυγά να τα κάνουν από διάφορα φυτά. Το μελί χρώμα γινόταν από κρεμμύδια, το κίτρινο από άχυρο ή από φύλλα αμυγδαλιάς, το ανοιχτό κόκκινο από παπαρούνες. Το πιο αγαπημένο χρώμα ήταν το κόκκινο.
Το πρώτο αυγό που συνήθιζαν να βάφουν ήταν της Παναγίας και το έβαζαν κάτω από το εικονοστάσι. Με αυτό σταύρωναν τα παιδιά από το κακό το μάτι. Σε κάποια μέρη έβαζαν σε ένα κουτάκι τόσα αυγά όσα ήταν και τα μέλη της οικογένειας και τα πήγαιναν στην εκκλησία για να διαβαστούν από τα 12 Ευαγγέλια. Αυτά τα αυγά λεγόταν ‘’ευαγγελισμένα’’. Τα τσόφλια τους τα έχωναν στους κήπους και στις ρίζες των δέντρων για να καρπίσουν. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιζαν και τα αυγά που έκαναν οι μαύρες κότες γιατί είχαν θαυμαστές ιδιότητες και μπορούσαν να διώξουν το κακό. Επίσης τα αυγά τα Μεγαλοπεφτιάτικα θεράπευαν τον πονόλαιμο, φύλαγαν το αμπέλι από το χαλάζι και έδιωχναν μακριά το σκαθάρι. Επιπλέον οι γυναίκες συνήθιζαν να στολίζουν τα αυγά, να τα γράφουν και να τα κεντούν.
Γιατί τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά;
Το τσούγκρισμα των αυγών πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα ή το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση. Τα αυγά τα τσουγκρίζουμε μεταξύ μας. Κάθε φορά που τσουγκρίζουμε τα αυγά λέμε ‘’Χριστός Ανέστη’’ και παίρνουμε την απάντηση ‘’Αληθώς Ανέστη’’.
Το τσούγκρισμα των αυγών συμβολίζει την Ανάσταση. Το αυγό συμβολίζει τη ζωή, τη δημιουργία που κλείνει μέσα του για ζωή, τη γονιμότητα, την αναγέννηση του κόσμου και την ανανέωση της φύσης. Όταν το κέλυφος του αυγού σπάσει σημαίνει ότι γεννιέται μια ζωή. Έτσι και το σπάσιμο του πασχαλινού αυγού συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Χριστού
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΟΦΙΑ ΚΥΡΤΣΙΔΟΥ